Petőfi 200


Közeleg Petőfi Sándor 200. születésnapja. Ebből az alkalomból nagyszabású film is készül a költő és forradalmár életéről. A premier még picit odébb van, de az életmű és az életút várja új felfedezőit.


‌Petőfi magánélete, közéleti és művészeti tevékenysége szorosan egybefonódik. (Ez nem minden alkotó esetében van így.) Megismeréséhez évtizedek óta vezet nyílegyenes út Fekete Sándor fiataloknak szóló kötetén, illetve Illyés Gyula értő szeretettel írt biográfiáján át. Vannak korszerűbb szemléletű, könnyebben befogadható munkák is, de erre a kettőre igaz, hogy minden háztartásban és könyvtárban fellelhetők.


Az elsődleges forrás persze mindig maga a szerző. Petőfi olvasásához nemrég új segítséget kaptunk egy ajándékkönyv formájában. Az igényes kiállítású, vaskos kiadvány, amely a bicentenárium alkalmából jelent meg, Petőfi teljes költői életművét felöleli és már megtalálható gyűjteményünkben.


Petőfi Sándor összes versei
Osiris Kiadó, Budapest, 2022
1238 oldal, keménytáblás
A szöveget gondozta és az utószót írta: Kerényi Ferenc

Ha érdekel a téma nézd meg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM)  kapcsolódó válogatását, és keresd fel a Petőfi-emlékév hivatalos oldalát is! 

Megjegyzések