A rágózás pozitív hatásai

A házirendünk szerint: "A tanuló kötelessége, hogy a kulturált együttélés szabályainak betartása, valamint az iskola tisztasága érdekében ne rágógumizzon, ne fogyasszon szotyolát, tökmagot, nyalókát stb." Na de miért is rágóznak az emberek, van-e bármiféle haszna ennek a tevékenységnek?


Magyarországon ötven éve létezik rágó, de a világban már több mint ötezer éve rágóznak az emberek. A mai Finnország területén találták az eddigi legrégebbi emléket, a nyírfakéregből készült, fognyomokat tartalmazó kátránydarabot, ami a rágó őse lehetett. Valószínűleg nem menőzésből rágcsálták a nyírfakéregből készült kátrányt, hanem jótékony hatása miatt. Bár nem tudhatták akkor még, de a nyírfakátrány kitűnő baktériumölő.

Nyírfakéreg fognyomokkal

A maják sem puszta szórakozásból rágóztak, hanem éhség- és szomjúságérzetüket csökkentették a sapodilla fából elkészített, chicle nevű gumijukkal. Az aztékok fogtisztításra és a friss leheletért használták ugyanezt, és annyira beépült a kultúrájukba, hogy szigorúan szabályozták azt is, kik csámcsoghattak.


Na, de mit keres a rágó a sportolók szájában, miközben például a focisták 10-15 kilométer futnak másfél óra alatt? Az egyik érv éppen itt lapul. A rágózás ugyanis nedvesen tartja a szájat. Vizet csak a szünetben lehet inni, a száj pedig alaposan ki tud száradni az intenzív mozgás alatt. A rágózás nyálat termel, a nyálnak pedig a 99 százaléka víz, így mérsékli a szájszárazságot.


Vannak azonban más, meglepő előnyök is. A rágózás finoman szólva sem intellektuális elfoglaltság, mégis, bármennyire is furcsa, kutatók összefüggést találtak a rágás és az agyműködés között. Amikor megrágunk valamit, gyorsul a pulzus, felpezsdül az agy vérellátása, javul a fókusz és a koncentráció. Nem tudjuk egyelőre, pontosan milyen folyamatok állnak a háttérben, de valószínű, hogy amikor rágózni kezdünk, szervezetünk azt hiszi, hogy ételhez fog jutni, ezért élénkíti a vérellátást.


De ez még nem minden. Bár egy vadul rágózóról nem éppen a meditatív nyugalom, a békés harmónia jut eszünkbe, kutatók szerint a rágógumi hatásosan csökkenti a stresszt és a szorongást. 


Ne feledjük azonban, hogy bármilyen pozitív hatása is van a rágózásnak, az ide-oda tapasztott rágó nem épp gusztusos látvány, pláne ha hozzánk ragad.

/Forrás: index.hu/


Megjegyzések