Tudtad-e? (1)

Új rovatot indítunk el a Diákblogon. Megszámlálhatatlan érdekesség vesz minket körül, és sokról nem is tudunk. A Tudtad-e? című bejegyzésekben ilyen érdekességeket mutatunk be nektek.


Miért fekszenek szinte mindig a hátukon az elpusztult rovarok?


"Fizikai" magyarázat
A rovarok többségének a testük felső részén koncentrálódik a súlyuk nagyobb része, emiatt nagyon magasan van a súlypontjuk. Minél magasabban van a súlypont, annál kisebb oldalirányú kibillenés kell ahhoz, hogy az állat felborulva a hátán kössön ki. Ebből a helyzetből visszajönni nem könnyű: nagy és összehangolt lábmunkára van szükség. Vannak olyan bogarak is, amelyek ebből a pozícióból szaltóval pattannak ki, a többieknek viszont marad a küzdelmes kecmergés.


"Biológiai" magyarázat
Ha az állat sérült, beteg vagy elfáradt, még nehezebben megy. Ha teljesen elfogy az erő, akkor a legtöbb bogár rejtőzési céllal, magát halottnak tettetve vesz fel ilyen pozíciót. Ezért, ha hátán fekvő, lábait nem mozgató bogarat látsz, valószínűsítheted, hogy valami gond van vele. Nos, lehet, hogy már meg is halt.

"Kémiai" magyarázat
A különböző rovarirtó szerek gyártói tudják, hogy gyenge lábakkal nagyon kiszolgáltatottá válik egy-egy rovar, így a cégek egy része olyan kémiai hatóanyagokkal dolgozik, amelyek idegrendszerre való befolyásukkal bénítják, vagy épp ellenkezőleg: erősen stimulálják az állat lábait, annak érdekében, hogy instabilabb legyen a mozgása. Az instabilitásból borulás, a borulásból pedig elhullás lesz.
/Forrás: divany.hu/


Megjegyzések