Szent László király legendája

A lovagkirály legendája már életében megszületett, utána az évszázadok során megőrződött, tovább erősödött, mind a mai napig. Már 1095-ben bekövetkezett halálakor jelentős tisztelet övezte, s miután holttestét Nagyváradra költöztették 1113-ban, sírja hamar zarándokhellyé vált. 


Szent László ábrázolása a Képes Krónikában

Életének történéseiből számos legenda, monda született, amiket azzal magyaráztak, hogy táltos volt. Kultuszának kibontakozását az egész Kárpát-medencében tovább támogatta a halála után közel száz évvel bekövetkezett szentté avatása. A számtalan Szent Lászlóról szóló történet közül hetet olvashattok az alábbiakban.


1. A Tordai-hasadék úgy keletkezett, hogy Szent Lászlót üldözték, és hogy őt megvédje a tatároktól az Úristen, megnyitotta a hegyet.

 Tordai-hasadék Erdélyben

2. Nagy hőség volt és a katonaság zúgolódott, hogy nincs vizük, és Szent László fakasztott a sziklából. 

Steffek Albin: Szent László király vizet fakaszt. (Mátraverebély–Szentkút Bazilika, 1934)

3. Egyszer Salamon királlyal párbajozott, a felé közeledő Salamon, aki nem rettent meg még erősebb vitézektől sem, a feje körül lángoló karddal hadonászó angyalokat látott, és megrettent.

A kép illusztráció

4. A monda szerint egy ellene szervezett merénylet közben nagy fényesség támadt, és a merénylő elejtette a kardot.

A kép illusztráció

5. A Szent László-forrás nem fagy be soha. A Duna régen be szokott fagyni, de a forrás akkor se fagyott be.

Szent László-forrás 

6. Szent László észrevéve, hogy lent a völgyben patak folyik, lovát lehajtotta megitatni. Állítólag a következőt mondta: igyál lovam, mert ez szép víz! Innen maradt fenn a Szépvíz patak neve, és a falu is erről kapta a nevét.

Szépvíz

7. Vácszentlászlón a zsámboki út környékén volt egy temető és ott egy kápolna. Azt mondták, hogy Szent László annak idején, amikor háborúzott, akkor a kápolna körül volt neki a tábora.

Szent László szobra Vácszentlászlón

/Forrás: Internet/

Megjegyzések