A sokszínű mágnes

Akármennyi darabra vágunk fel egy mágnest, mindig lesz északi és déli pólusa. A pólusok egymástól elválaszthatatlanok.

A gazdák a teheneknek mágnest adnak enni. A tehenek néha megesznek egy szöget vagy egy darabot a fémkerítésből. Hogy megelőzzék a szervek pusztulását, hagyják, hogy a tehenek lenyeljenek egy kis mágnest. Bár ez örökre a gyomrukban marad, megvédi őket az elfogyasztott fémtárgyak halálos következményeitől.

Egyes állatoknak saját iránytűjük van. A tudósok két lehetséges elmélettel álltak elő. Az első elmélet a kriptokróm fehérjéről szól, amely a madarak szemében található. A kriptokrómnak köszönhetően a madarak látják a Föld mágneses terét. Ez a fehérje a rovarokban és más állatokban is megtalálható, és még az emberben is felfedezték. A második elmélet a magnetorecepcióról szól, azaz a Föld mágneses mezejében való tájékozódás képességéről. A mágneses érzékelést néhány állatnál már megtalálták. Ezek közé tartoznak a tengeri teknősök, rákok, halak stb. Ők képesek érzékelni a Föld mágneses terének irányát, miközben saját testük iránytűként működik.

A világon számos olyan mágneses hely van, mint a képen látható Ladakh mágneses dombja, ahol az autókat vagy más tárgyakat a mágneses erő a gravitáció ellenében "felfelé"húzza.

/Forrás:orodian.hu/ 


Megjegyzések