Figyelemre méltó hídak

A híd olyan építmény, amely közlekedési vagy szállítási kapcsolatot teremt valamely hegyszoros, völgy, út, vasút, folyó, egyéb víztömeg, vagy más fizikai akadály két oldalán elhelyezkedő területek között. A hídnak egyúttal biztosítania kell az áthidalt akadályon zajló forgalom (pl. közút, vasút, hajózás) számára szükséges szabad teret. /Wikipédia/

A Drezda és Berlin között található Koramlau Parkban láthatjuk ezt a csodálatos, bazalt oszlopokból épült kőhidat, amelyet Ördög-hídként is emlegetnek.

India északkeleti részén, Mianmarhoz és Bangladeshez közel eső területein a fikusz fák másodlagos, a föld felszínén növekvő gyökereiből 10-15 év alatt egy komplett hidat hoztak létre.


Habár a felnyitható Tower Bridge ismertebb látványosság, de a Rolling Bridge is nagyon különleges. A Rolling Bridge is felnyitható, de egy teljesen más módszerrel, egyszerűen egy nyolcszöggé formálható.

A 17. században az inka civilizáció kihalásával viszont a legtöbb híd eltűnt, kivéve a Keshwa Chaca kötélhidat Peruban, amelyre a helyiek már nagyon ügyelnek és minden évben fel is újítják.
Melbourne Docklands városrészben található Webb Bridge a modern építészet egyik példája. A híd a biciklisek és a gyalogosok számára biztosít összeköttetést a Yarra folyó két partával.
A Svájci Alpok egyik legismertebb üdülőhelyén és síközpontjában, Zermattban átsétálhatunk a világ leghosszabb gyalogos függőhídján. A híd közel 500 méter hosszú és a környék legszebb túraútvonalait köti össze.
Velence egyik legismertebb látnivalója, a Sóhajok hídja a Dózse-palota és a börtön közötti átjárást biztosította.
A Golden Gate híd San Francisco szimbolúma lett. A hatsávos út mellett a hídon gyalogosan és biciklivel is át lehet kelni.
A Henderson Waves híd Szingapúr legnagyobb gyalogos hídja. A Telok Blangah Hill Nemzeti Park fölött 36 méteres magasságban épült gyalogoshídról a látogatók megcsodálhatják a park lenyűgöző flóráját anélkül, hogy megzavarnák az élővilágot.
A Gard folyón átívelő hidat a rómaiak építették körülbelül 2000 évvel ezelőtt a víz vezetésének céljából. Ma Franciaország egyik leglátogatottabb látványossága.

/Forrás: utazomajom.hu/

Megjegyzések