Tájékozódás a tenger legmélyén

A mélytengeri állatok világáról még mindig kevés tudásunk van. Feltételezhetően sok olyan lény él odalent, amelyek létezéséről nem is tudunk. A kutatókra még sok új felfedezés, sok új találkozás vár meglepő, meghökkentő, furcsa, eddig soha nem látott fajokkal. Az örök sötétség birodalmában vajon miként tájékozódnak az ott élők? 


Kísértethal


Az epres tintahalnak egy nagy és egy kis szeme van. A bal oldali nagy szem felfelé néz, hogy kiszúrja a zsákmány által vetett árnyékokat a fenti, gyengén megvilágított vizekben. A tintahal jobb szeme kicsi és lefelé néz. Ez a szem keresi az alatta lévő sötét vizekben leselkedő zsákmány vagy ragadozók által keltett biolumineszcencia-villanásokat.


A kísértethal teleszkópszemének fölfelé néző csövében teljesen hagyományos lencse ül. A „második” szemben több ezer, kissé eltérő szögekben beállított tükrökként működő, parányi fényvisszaverő kristály fókuszálja a fényt a retinára. A kísértethal nemcsak az egyetlen tükörrel látó gerinces, de az egyetlen mélytengeri hal, amely felfelé és lefelé nézve is éles képet alkot a szemével.

Az agyarfogú hal látása gyengébb; megvárja, hogy zsákmánya a szája közelébe kerüljön. A kutatók úgy vélik, hogy az agyarfogú hal az oldaluszonyán keresztül kommunikál. A test mindkét oldalán láthatók az oldalsó uszonyok. Ezek az uszonyok érzékszervként működnek, amely segít észlelni a körülöttük zajló mozgásokat és a víznyomás változásait.


A viperahalnak a sötétben való vadászáshoz kiváló látásra van szüksége. Szeme 30-szor érzékenyebb a fényre, mint az emberé. A vipera hal gerincének végén egy világító szerv található, amelyet a zsákmány vonzására használnak.

Az üvegtintahalnak a szemei körüli fénykibocsátó szervek vagy fotoforok segítenek látni a sötétben, és ráadásul ezek a szervek a ragadozókat is elriasztják. A nőstények a karjuk hegyén is fotoforokat helyeznek el, ami hasznos lehet a társak vonzásában.

/Forrás: Internet/

Megjegyzések